高考英语二轮复习 第2部分 专题1 追本溯源 突破阅读理解 第2节课件_图文
名师点拨 经典案例 典题在线
《考试说明》 指出： 文章主题和中心思想的阐述往往需要大量 细节信息的支持， 这些细节对于理解全文内容至关重要， 同时也是 归纳和概括文章中心思想的基础。 命题人员往往会要求考生根据不同的要求，阅读文章以获得 某些特定的信息或准确地寻求所需的细节。这类试题有时比较直 接，理解字面意思即可答题；有时则较为间接，需要归纳、概括和 推理才能答题。细节理解题占阅读理解总题量的 50%以上。
[设题方式——知方向] 细节理解题常见的命题方式有以下几种： 1．Which of the following is NOT included/mentioned in the passage? 2 ． Which of the following(sentences/statements)is NOT true according to the passage? 3 ． According to the passage ， all of the following are true except/but________． 4．The author mentions all of the following except________．
5．In the passage，the author states that ________． 6．According to the passage，when(where，why，how，who， etc.)．.. 7．Choose the right order of the events given in the passage. 8．Which of the following maps/diagrams gives the right position of...? 9．Which of the drawings below gives an idea of...?
[解题技巧——明方法] 1．直接/间接信息题：速读题干抓“关键”， “跳读”文章锁 信息 2．信息排序题：先定排头后定尾 先确定第一个， 然后确定最后一个， 最后根据原文确定中间几 个的排序。
3．正误判断题：题干原文静心觅 在解答时要带着原题回到原文中， 看它们之间的吻合性。 这类 题目头绪繁杂，在解题时一定要避免急躁心理。 4．数字计算题：“加减乘除”巧破解 弄清询问数据与原文数据的因果关系， 必要时进行加减乘除或 单位换算。
[干扰特点——晓陷阱] 1．扩大或缩小范围 为了表达准确严密， 文章对范围的限定很重视。 通常是通过加 上相应的词语限制，如涉及数量时常用 many，almost all，nearly， more than，over，only a few，normally 等限制。而干扰项是改变或 去掉限定词语，甚至是扩大或缩小语言范围。
2．偷换概念 命题者设计试题时往往把原文的概念偷换成另一个不同的概 念。望文生义是造成错误的主要原因。 3．正误并存 在干扰项中， 某个句子或词语是正确的， 其他分句或词语是错 误的或表达不全面，正误并存，命题者借此以假乱真。只要选项局 部有误或选项不全面，都属应排除的干扰项。
下面这些线索词能够反映句子间的逻辑关系。如： because， since，for，as 等表示因果关系；after，first，next，later，meantime 等表示时间关系；above，below，behind，in front of 等表示方位关 系；but，on the contrary，on the other hand 等表示转折或相对关系； furthermore， what’s more 等表示递进关系； for instance， for example， such as 等表示例证关系。这些表示逻辑关系的词语能为考生解答 细节题提供重要的线索，考生要特别注意。
(2016· 高考全国甲卷阅读理解 A) What's On? Electric Underground 7．30pm—1.00am Free at the Cyclops Theatre Do you know who's playing in your area? We're bringing you an exciting evening of live rock and pop music from the best local bands.Are you interested in becoming a musician and getting a recording contract(合同)?
If so， come early to the talk at 7.30pm by Jules Skye， a successful record producer.He's going to talk about how you can find the right person to produce your music.
Gee Whizz 8．30pm—10.30pm Comedy at Kaleidoscope Come and see Gee Whizz perform.He's the funniest standup comedian on the comedy scene.This joyful show will please everyone， from the youngest to the oldest.Gee Whizz really knows how to make you laugh! Our bar is open from 7.00pm for drinks and snacks (快餐)．
Simon's Workshop 5．00pm—7.30pm Wednesdays at Victoria Stage This is a good chance for anyone who wants to learn how to do comedy.The workshop looks at every kind of comedy，and practices many different ways of making people laugh.Simon is a comedian and actor who has 10 years' experience of teaching comedy.His workshops are exciting and fun.An evening with Simon will give you the confidence to be funny.
Charlotte Stone 8．00pm—11.00pm Pizza World Fine food with beautiful jazz music; this is a great evening out.Charlotte Stone will perform songs from her new bestselling CD， with James Pickering on the piano.The menu is Italian，with excellent meat and fresh fish，pizzas and pasta (面食)．Book early to get a table.Our bar is open all day，and serves cocktails，coffee，beer，and white wine.
[语篇解析] 本文是一篇由四则广告组成的应用文。分别介绍了一个讲座、 一个喜剧演员的演出、 一个喜剧演员的工作室以及一个有爵士乐和 美食的好去处。
1．Who can help you if you want to have your music produced? A．Jules Skye. C．Charlotte Stone. B．Gee Whizz. D．James Pickering.
解析：选 A。细节理解题。从题干的 have your music produced 判断本题的答案出处在第一则广告，该广告说， “你是否有兴趣成 为音乐人，得到录制唱片的合同？”然后说晚上 7 点半有 Jules Skye 的报告，因此选 A 项 Jules Skye。根据本广告最后一句话也可 得出答案。
2．At which place can people of different ages enjoy a good laugh? A．The Cyclops Theatre. C．Victoria Stage. B．Kaleidoscope. D．Pizza World.
笑”这个信息， 我们去这几则广告中寻找相关信息。 答案在第二则 广告里，该广告说，Gee Whizz 是最滑稽的单口喜剧演员(standup comedian)，他的表演能够让所有人快乐，下至孩童上到老人(from the youngest to the oldest)。表演的地点是 Kaleidoscope，因此选 B 项。
3．What do we know about Simon's Workshop? A．It requires membership status. B．It lasts three hours each time. C．It is run by a comedy club. D．It is held every Wednesday.
解析：选 D。细节理解题。本题涉及第三则广告的相关信息。 从 5.00pm—7.30 pm Wednesdays at Victoria Stage 可以判断，该活
动每个星期三举办，故 D 项正确。每次两个半小时，排除 B 项； 文章没有提到需要有会员资格，排除 A 项；也没有提到喜剧俱乐 部，排除 C 项。
4．When will Charlotte Stone perform her songs? A．5.00pm—7.30pm. C．8.00pm—11.00pm. B．7.30pm—1.00am. D．8.30pm—10.30pm.
解析：选 C。细节理解题。从题干可知解本题的信息来自最后 一则广告，该广告开头就交代了时间：晚上 8 点到 11 点，因此选 C 项。
答案：1.What's on 4.Gee Whizz
2.Electric Underground 3.Charlotte Stone
A (2016· 山东济宁模拟 )Many comic books have characters that challenge everything we know about physics and biology.A man who heals from bullet wounds in seconds.A hero brought to his knees in the presence of a mysterious element.A heroine who carries a rope that forces someone to tell the truth.While it can be fun to imagine how such abilities could exist，most comic book heroes resist science；they don't teach it.The American Physical Society is trying to change that with Spectra.
Lucy is an ordinary middle school student at Nikola Tesla Middle School.She likes to spend science class with friends.Then one day，she discovers a very personal connection with physics.She's a human laser! When the girl's friends go missing ， Lucy becomes the superhero Spectra.To save her friends，she uses her laser powers to fly，cut through walls and appear in many places at once.
Spectra's adventures also show important physics lessons.Each comic book provides science projects that go along with the story.Melting Hershey Kisses suggests how different metals conduct heat.Stirring ketchup into water shows what different viscosities－or the “thicknesses” of fluids—look like.Numbers and other data from each experiment provide the information that Spectra and her friends can use to save the world from the villain of the week.
The concepts might be confusing，however，without the aid of a lesson plan.Spectra saves the world with her laser powers.But the comic book never fully explains what a laser is，how diffraction works or why different wavelengths of light appear as different colors.The comic also refers to products that use lasers.Yet it never actually shows how these products (such as iPods) make use of that technology.Having a teacher around to provide definitions and details will help readers glean the most from Spectra's tales and the recommended experiments.
The American Physical Society developed the series， and produced the first issue in 2009.There are now five issues to choose from.Spectra's tales are free on its website.Teachers can also download a special (and free) edition. 1 ． The first paragraph implies books ． A．find magic power on science B．make full use of physics or biology C．challenge the power of science D．don't show respect for science that heroes in comic
2．According to the text，Spectra focuses on A．spreading science in Spectra's adventures B．providing the victory of the beauty over the ugly C．telling the wide use of laser in our life D．encouraging kids to learn from heroes
3．The fourth paragraph is mainly about A．whether the teachers can use Spectra in class B．what shortcomings Spectra has C．why the concepts are confusing in Spectra D．how laser is defined in Spectra
4．We can infer that the text is A．an ad for products using lasers B．a description of a girl hero C．an introduction to a new book D．an explanation of the science of law
【解题导语】 本文主要介绍了美国物理学会出版的一系列科 幻小说，它们主要用来介绍科学知识。
1．解析：选 D。推理判断题。根据第一段的 most comic book heroes resist science；they don't teach it.可知，这些科幻小说虽然描 写了科学等方面的知识，但是它们却不传授科学知识。 2．解析：选 A。细节理解题。结合第二段和第三段前两句话 Spectra's adventures also show important physics lessons.Each comic book provides science projects that go along with the story.可知，这本 书通过 Spectra 的冒险历程来传授科学方面的知识。
3． 解析： 选 B。 段落大意题。 结合第四段的 The concepts might be confusing...Spectra's tales and the recommended experiments.可知 这本书没有解释什么是激光，以及一些产品如何利用这些技术等， 所以选 B 项。 4．解析：选 C。推理判断题。根据最后一段的 The American Physical Society developed the series，and produced the first issue in 2009...Teachers can also download a special(and free)edition.可知，这 是一篇介绍新书的文章。
B The English proficiency of Chinese women is much better than that of men ， according to a study released in Shanghai yesterday.Chinese women scored three points higher than men in the English Proficiency Index (英语水平指数) released by EF Education， a language training company，mainly English.Worldside，women scored one point higher than men on average.
“This shows that Chinese women are more used to the Chinese education mode ， the report said.Chinese women use their gift of language to gain success.” However ， Chinese mainlanders' English proficiency ranked second to last in Asia，despite the great time and effort that many people invest in learning the language ， the report said.China's mainland is ranked the 36th in the index of 54 countries and regions where English is not the native language.That's down by seven places comparing with that last year.
The Chinese mainland belongs to the lowproficiency tier(低水平 层次) and is ranked just above Thailand in Asia.This year's index has increased the weight of listening tests， while decreasing the importance of grammar and vocabulary exams，which partly caused the ranking change， researchers said.Moreover， test?oriented (以考试为目的) and rotebased (死记硬背) learning methods often used in China hurt the language skills of Chinese students，education experts said.
The study compared test scores of more than 1.7 million adults in the 54 countries and regions.Sweden，Denmark and the Netherlands have the best command of English， while Libya has the lowest English proficiency level.European countries generally performed well.But Italy， Spain and Portugal， some of the countries at the heart of the euro zone crisis，are being dragged down by poor English，according to the report.Singapore is 12th，the best in Asia，followed by Malaysia and India ， South Korea ， at 21st ， and Japan ， at 22nd ， performed disappointingly low despite their focus on education，the report said.
One in every four people frequently uses English at work on China's mainland，nevertheless nearly 15 percent said they never use English，lower than the world average level，according to the study. 5．What is EF Education? A．It is a language test organization. B．It is an English teaching school. C．It is a language training company. D．It is an organization studying human.
6．By what do Chinese women gain success in English learning? A．Cheating. C．Learning by heart. B．Gift. D．Asking for help.
7．What can we learn from Paragraph 3? A．Chinese mainlanders' English proficiency ranked second in the index of 54 countries and regions. B． Chinese mainlanders' English proficiency ranked 29th last year. C．The Chinese mainland belongs to the mid?proficiency tier. D．This year's index has increased the weight of grammar and vocabulary exams.
【解题导语】 昨日，上海发布的一项调查结果显示，中国女 性的英语水平比男性高很多。 EF 教育公司发布的英语水平指数中， 女性比男性得分高， 世界范围内女性的英语水平也比男性平均高一 个百分点。
5．解析：选 C。细节理解题。根据第一段．..EF Education，a language training company，mainly English.“EF 教育，一个主要业 务为英语的语言培训公司。”可知答案为 C。 6．解析：选 B。细节理解题。根据第二段 Chinese women use their gift of language to gain success.“中国女性运用她们的天赋获 得成功。”可知答案为 B。
7 ． 解 析 ： 选 B 。 主 旨 大 意 题 。 根 据 第 三 段 China's mainland...comparing with that last year.“中国大陆在把英语作为第 二语言的 54 个国家和地区中排名 36 名，与去年同期相比下降了 7 位。”可知，中国大陆去年的排名是 29 位。故选 B。
C Here are some of the movies that inspire you to travel. The Lord of the Rings The story is about Frodo ， his friends and their adventurous journey through Middleearth.Filmed in about 150 locations all over New Zealand，this travel movie shows its beauty.From the rolling hills of Matamata to the volcanic region of Mt Ruapehu，this is the best movie to see New Zealand.Also，this travel movie might have the only distinction of being inspired by travel.The director of the movie Peter Jackson first read the novel on a train going from Wellington to Auckland when he was just seventeen.
Indiana Jones：The Complete Adventure Collection Indiana Jones and travel are inseparable.Everyone remembers the red line on the world map that shows up on screen when he flies.The Egypt scenes in Raiders of the Lost Ark were filmed in Tunisia.Temple of Doom was filmed mostly in Sri Lanka and Macau.Last Crusade was filmed in Italy ， Spain and Jordan including an excellent view of Petra.Unlike the other films，Kingdom of the Crystal Skull was filmed almost entirely in the United States.However，their shots of Iguazu Falls are amazing.
Romancing the Stone and The Jewel of the Nile This movie series focuses on a romantic writer Joan and her adventures with a soldier of fortune named Jack.In Romancing the Stone Joan goes to Colombia to save her sister who is kidnapped.In the sequel(续集)Joan goes to the fictional kingdom of Kadir in the Middle East.Romancing the Stone’s scenes were shot mostly in Mexico.For The Jewel of the Nile，the scenes were mostly shot in France and Morocco.
The Talented Mr.Ripley Tom Ripley is a working class young man.Through a case of mistaken identity，he is asked to go to Italy to convince a wealthy businessman’ s son to come home.This travel movie starts in New York and heads to the fictional resort of Monticello.The last section of the movie was filmed mostly in Rome and Naples.The locations were beautiful.They also did a good job of showing Italy as it looked in the 1960s.
8 ． If you are interested in Europe ， you probably watch the film ． A．Temple of Doom B．Last Crusade C．Raiders of the Lost Ark D．Kingdom of the Crystal Skull
9．What can we learn by reading the paragraph of The Lord of the Rings? A．It is the best movie made in New Zealand. B．It was shot from Wellington to Auckland. C．It has increased tourism in New Zealand. D．The novel about it caught the director’s attention long ago.
10．The movie The Talented Mr.Ripley tells us a story of a man who ． A．owns a large amount of fortune B．helps a father persuade his son to come home C．goes sightseeing in Rome and Naples D．becomes wealthy by always working hard
11．What happens to the writer Joan? A．She is kidnapped to Colombia. B．She travels with her sister. C．She is so brave to save her sister. D．She is asked to write the movie series.
【解题导语】 这是一篇应用文。 文章简单介绍了几部电影以 及它们的拍摄地点。
8． 解析： 选 B。 细节理解题。 依据 Indiana Jones： The Complete Adventure Collection 部分中的“Last Crusade was filmed in Italy， Spain...”可知，这部电影部分是在意大利、西班牙拍摄的。 9．解析：选 D。细节理解题。依据文章 The Lord of the Rings 这一部分的尾句可知，这部电影的导演 17 岁时第一次读到这本小 说，被这个故事吸引住了。
10． 解析： 选 B。 细节理解题。 依据文章尾段的“he is asked to go to Italy to convince a wealthy businessman’s son to come home” 可知选项 B 正确。 11． 解析： 选 C。 细节理解题。 依据文章中的“This movie series focuses on a romantic writer Joan and her adventures with a soldier of fortune named Jack.In Romancing the Stone Joan goes to Colombia to save her sister who is kidnapped.”可知，Joan 是电影中的人物，是 一个喜欢冒险的人，她到哥伦比亚去营救被绑架的妹妹。
D Windows 8，apart from Windows 95，is the biggest surprise and the only version of Microsoft’s operating system that has been changed from the core(核心)when compared to its former one.However，a recent study has shown that under 20% of business owners would be willing to upgrade to the new version of Windows.The reason for this remains to be discussed and debated，and we will try to throw light
on this research by providing you with some of the most common advantages and disadvantages of Windows 8.
Generally speaking，there are a great number of plus sides related to upgrading from Windows 7 to Windows 8. Speed—this is the biggest advantage to mention.Boot time has been reported to be up to nine times shorter than that with Windows 7. New passwords—instead of typing your passwords，Windows 8 will let you use gestures on your favorite photos to enter your passwords.This is not only practical but also extremely cool!
Windows 8 experience—apart from computers，Windows 8 will be used on all devices，including smartphones，tablet PC’s and so on.Also，owing to the fact that it has been specifically designed with touch screen users in mind，Windows 8，besides using
the keyboard and mouse，will offer a whole new user experience. However，there are still some disadvantages.
The first one that has to be mentioned is that there is no Start menu from Windows.Yes，there is no Start button in the lower left corner，and this might be a real puzzle of many Windows users.Also， many users have had a problem to get used to the new interface(界 面 )introduced by Windows 8.The biggest problem that is worth noticing is that Windows 8 was originally designed for touch screen users， and this may have a bad effect on desktop users who have gotten used to doing everything with the help of their keyboard and mouse.
12．What do “plus sides” in Paragraph 2 probably refer to? A．Math symbols. C．New rules. B．Strengths. D．Messages.
13．According to the text the greatest advantage of Windows 8 is its ． A．complex passwords C．unique experience B．high speed D．new interface
14．From the text we can learn that Windows 8 A．no longer requires a password B．was upgraded from Windows 95 C．will be popular with desktop users D．can be used on more than computers
15．Many Windows 8 users face the problem that A．the Start menu is hidden in the lower left corner B．they have to use fingerprints instead of buttons C．the keyboard and mouse can’t be used any longer D．they don’t get accustomed to the new interface
【解题导语】 本文是一篇说明文， 介绍了 Windows 8 的优缺 点。
12． 解析： 选 B。 根据 plus 这个词的本义和下文中提到的 Speed， New passwords， Windows 8 experience 这三个优点以及“However， there are still some disadvantages”可知，plus sides 在此应指“优 点”。故选 B 项。 13．解析：选 B。根据第三段的“Speed—this is the biggest advantage to mention”可知，高速是 Windows 8 最大的优势。
14． 解析： 选 D。 根据第五段的“apart from computers， Windows 8 will be used on all devices，including smartphones，tablet PC’s and so on”可知，Windows 8 除了电脑之外，还可以在所有的设备上使 用，因此选择 D。 15． 解析： 选 D。 根据文章最后一段的“Also， many users have had a problem to get used to the new interface(界面)introduced by Windows 8”可知，Windows 8 的使用者面对的一个问题就是他们 不习惯新界面。故选 D 项。